Cele 20 de laptopuri educaţionale donate de compania Intel şcolii generale din Horia sunt nefolosite din luna iulie.
Doar câteva zile a durat minunea de la şcoala generală din micul sat din Bărăgan. Laptopurile prezentate cu fast în această vară de ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, ca fiind viitorul educaţiei româneşti în clase de gimnaziu sunt acum doar obiecte abandonate într-o debara a şcolii.
Promisiunile rostite la inaugurarea sistemului de lucru din clasa a IV-a s-au dovedit a fi însă fără acoperire din moment ce elevii au lucrat pe notebookuri doar la lansarea programului şi câteva ore în zilele următoare.
„N-are cine să le utilizeze“
Horia este printre cele mai izolate sate din Ialomiţa, cu drumuri pietruite şi fără telefonie fixă, electricitatea fiind introdusă abia înaintea alegerilor din 2004. Câteva antene de mare putere montate de Orange asigură internet şi telefonie mobilă.
Acesta a fost unul dintre motivele pentru care notebook-urile şcolare au fost donate unităţii de învăţământ, lecţiile urmând a se desfăşura on-line, cu teme şi date culese chiar de pe internet. Acum, notebook-urile n-au mai ajuns pe băncile elevilor, cei mai mulţi dintre aceştia, acum clasa a V-a, mutându-se la şcoala din Axintele.
„Nu mai are cine să le utilizeze, copiii care erau într-a IV-a s-au mutat, iar acum, laptopurile astea sunt puse în cutii şi le ţin eu în magazie“, spune administratorul Dan Bălan.
Ca să demonstreze că sunt toate, omul descuie uşa debaralei sălii grădiniţ ei şi aparatura sofisticată ni se prezintă aşa cum a fost ea adusă iniţial, în cutiile de carton originale, depozitată alandala, printre cărţi şi alte ambalaje de carton. Întâmplător, singura învăţă- toare ce a fost instruită să le folosească s-a transferat şi ea, aşa că acum bietele notebook-uri sunt impo