Scopurile si obiectivele in viata se stabilesc in gradinita, intre doua reprize de joaca, iar lectia despre flotabilitate se invata la smartboard. Doar asa se obtine un "MBA pentru copii". Dar parca totusi moleculele facute din jeleuri sunt mai
Jocuri de rol, prezentari in fata unei camere de filmat sau a unui smartboard (ecran interactiv) sunt scene care se petrec de obicei intr-o sala de sedinte plina de manageri. Si totusi ele se pot intampla si la varste mai fragede - nu degeaba se spune ca managementul se invata inca din gradinita. Iar acum nu mai e doar o figura de stil. Cel putin abilitatile cele mai importante (comunicarea eficienta, capacitatea de a lua decizii, folosirea unui buget dat) se pot dezvolta intr-un program inovator pentru copii, disponibil din luna mai si in Romania.
Programul FasTracKids a fost creat in 1998 de o companie cu acelasi nume, bazata in Denver, pentru a demonstra ca invatatura poate fi distractiva, iar "scoala" se poate deghiza in joc. Copiii invata astfel inainte de a ajunge la scoala cum sa ia decizii, cum sa comunice, sa lucreze in echipa, ba chiar sa se incadreze intr-un buget. "Nu ne concentram pe adunare sau scadere, ci pe cum sa ma incadrez in suma pe care o am si sa imi stabilesc prioritatile. Sau daca merg la restaurant, sa stiu ce sa comand", spune Carmen Lica, directoarea Centrului pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, ONG care opereaza gradinita particulara Bambi, unde se aplica acest program la noi.
FasTracKids se aseamana cu un MBA pentru ca e un program de educatie care "dezvolta multe abilitati de cursa lunga si e complementar (nu inlocuieste educatia formala, ci o imbogateste)", adauga Lica. De pilda, la FasTracKids Core se studiaza si materii "clasice" (stiintele naturii), dar si economie sau "scopuri si obiective in viata".
FasTracKids e impartit in patru module, in fu