Piaţa autohtonă de furnizare (vânzare) de electricitate a devenit foarte tentantă pentru giganţii europeni din domeniul energiei, dovadă în acest sens o constituie apariţia mai multor reprezentanţe în ţara noastră. În ultimul an, mai multe companii multinaţionale, precum nemţii de la RWE (numărul unu în Germania şi doi în Europa), austriecii de la Verbund (numărul unu în Austria), norvegienii de la Staatkraft şi-au luat sau îşi vor lua licenţa de furnizare de electricitate, deschizând în felul acesta un cap de pod pentru o viitoare dezvoltare a afacerii cu energie în România. Aceste companii se alătură multinaţionalelor deja intrate de câţiva ani pe piaţa românească prin achiziţionarea distribuţiilor de electricitate Electrica scoase la vânzare de autorităţi, precum italienii de la Enel, nemţii de la E. ON şi cehii de la CEZ.
În momentul intrării lor pe piaţa românească, aceştia din urmă au schimbat modul de a face afaceri cu electricitate prin faptul că au înfiinţat departamente de vânzare care au avut ca principal rol găsirea de clienţi industriali. Expertul independent Jean Constantinescu consideră că venirea cât mai multor companii în România va face din piaţa românească de energie una mai lichidă, ceea ce va reprezenta semnalul pentru aşezarea preţului electricităţii. “Interesul lor este mare pentru că România este o ţară mare, cu o piaţă de energie mai evoluată ca în alte state. Este posibil să mai vedem şi alte nume noi”, spune acesta. (Cristian Matache)
Piaţa autohtonă de furnizare (vânzare) de electricitate a devenit foarte tentantă pentru giganţii europeni din domeniul energiei, dovadă în acest sens o constituie apariţia mai multor reprezentanţe în ţara noastră. În ultimul an, mai multe companii multinaţionale, precum nemţii de la RWE (numărul unu în Germania şi doi în Europa), austriecii de la Verbund (numărul unu în Austria), norvegienii d