Crestinii din Braila si din toate partile Rasaritului participa, duminica, la marea sarbatoare a Cuvioasei Maicii noastre Paracheva, Ocrotitoarea Moldovei si a intregii Romanii, cea nascuta in Epivatul Traciei, ale carei moaste au fost aduse la Iasi in secolul al XVII-lea de catre marele voievod Vasile Lupu, pentru 300 de pungi de aur. Sute de mii de credinciosi din toata tara, dar si din imprejurimi vin, an de an, la Mitropolia Moldovei de la Iasi, ca sa se roage Lui Dumnezeu si Sfintei Parascheva, care a fost si a ramas pilda de credinta si statornicie. Alaturi de pelerinii de la Iasi, se afla si citeva sute de braileni.
Tot duminica, este si hramul bisericii "Sfinta Cuvioasa Parascheva", de linga Piata Concordiei, lacas sfint ridicat cu mai bine de un secol in urma de catre brailenii evlaviosi. Ca in fiecare an, slujba religioasa va fi oficiata de preotii Stan Stefan si Gheorghe Stefan. De asemenea, biserica cea veche din comuna Chiscani, ctitorita la jumatatea sec. al XIX-lea, isi cinsteste patronul spiritual.
Biserica si parohia "Sfinta Parascheva" din Braila a fost binecuvintata de Dumnezeu cu un trecut glorios, dar si trist, daca privim evenimentele care s-au succedat de la instaurarea dictaturii comuniste incoace. Temelia sfintului lacas a fost pusa la anul 1877, insa lucrarile au durat pina in anul 1892, datorita lipsei fondurilor. Din pacate, biserica s-a surpat exact in momentul in care era aproape terminata, din cauza unor erori de constructie. In 1896, spun documentele, cu sprijinul credinciosilor, epitropia a construit actualul paraclis. Membrii parohiei nadajduiau ca vor putea construi, in timp, o biserica mai impunatoare. In anul 1905, parohia "Cuvioasa Parascheva" numara nu mai putin de 2.257 familii ortodoxe, fiind printre cele mai mari din urbe. La acea vreme, cu mari sacrificii, preotii si credinciosii au adunat ban cu ban, c