Stiti cate alimente modificate genetic consumati? Nu aveti de unde, pentru ca nimeni din Romania nu are habar cate dintre alimentele pe baza de soia sau ulei de soia de pe rafturile magazinelor contin organisme modificate genetic (OMG).
Desi nu s-a stabilit, pe baze stiintifice, gradul de periculozitate al alimentelor pe baza de OMG, Uniunea Europeana prefera sa interzica cea mai mare parte a culturilor de OMG, iar, in ceea ce priveste comertul cu astfel de alimente, a impus reglementari stricte de etichetare.
In Romania, legislatia relaxata a permis culturile de soia modificata genetic timp de opt ani. Au mai fost facute experimente de culturi de pruni cartofi modificati genetic.
Cu toate ca multe companii au facut lobby pentru a li se permite
continuarea cultivarii de plante modificate genetic, Uniunea Europeana a avut ultimul cuvant: de la 1 ianuarie 2007 au fost intezise aceste culturi.
Biotehnologia, intre pro si contra
Organismele modificate genetic (OMG) sunt acele organisme, cu exceptia celui uman, al carui material genetic a fost modificat altfel decat prin incrucisare sau recombinare naturala. Modificarea genetica (MG) este o consecinta a tehnicilor de biotehnologie moderna, adica aplicare in vitro a tehnicilor de recombinare a acidului nucleic si a tehnicii de fuziune celulara, altele decat cele specifice selectiei si ameliorarii traditionale, care inlatura barierele fiziologice naturale de reproducere sau recombinare genetica.
Primul produs derivat din plante modificate genetic (MG) a aparut pe piata de larg consum in anul 1994 si a fost pasta de tomate, produsa din legume al caror proces de coacere a fost modificat. Imediat dupa aceea, modificarea genetica a luat o mare amploare in intreaga lume.
Asa ca, in 1996, s-au introdus in agricultura, si implicit in largul c