Reprezentantul Bulgariei in Comisia Europeana, Meglena Kuneva, a avertizat ca tara sa nu va renunta la dreptul de a scrie denumirea monedei comune conform alfabetului chirilic, anunta NewsIn.
"Tratatul de aderare al Bulgariei la UE din 2004, pe care l-am semnat personal, continea cuvantul 'evro'", a spus Kuneva, la Sofia, cand a fost intrebata cum comenteaza disputa scrierii bulgare a denumirii monedei comune.
Potrivit lui Kuneva, Bulgaria are sprijinul Comisiei Europene in aceasta chestiune, dar discutiile cu Banca Centrala Europeana vor fi dificile. BCE insista ca denumirea monedei comune trebuie sa fie aceeasi in toate limbile europene.
"Este important ca toate tarile sa fie respectate in aceeasi masura, inclusiv in particularitatile lor lingvistice", a spus Kuneva.
Alte tari in care "euro" este pronuntat diferit, inclusiv Slovenia care il pronunta tot "evro", au incercat sa obtina permisiunea de a scrie diferit acest cuvant, dar niciuna nu a reusit, cu exceptia Greciei.
Si comisarul pentru multilingvism, Leonard Orban, sprijina pozitia Bulgariei. "Fiecare limba oficiala europeana ar trebui respectata", a declarat comisarul la o intalnire cu ministrul bulgar pentru afaceri europene Ghergana Grancearova. "Solutia problemei trebuie gasita la cel mai inalt nivel politic", a explicat Orban.
Problema ar putea reaparea saptamana viitoare, cand liderii europeni se vor intalni la Lisabona pentru a finaliza un indelung asteptat tratat de reforma institutionala a UE.
- Bulgaria: Cuvantul "evro" ar putea bloca tratatul de reforma a UE
- Leonard Orban tine partea Bulgariei in conflictul "euro" cu UE
Reprezentantul Bulgariei in Comisia Europeana, Meglena Kuneva, a avertizat ca tara sa nu va renunta la dreptul de a scrie denumirea monedei comune conform alfabetului chirilic