Cresterea spectaculoasa a numarului vizitatorilor in Delta prezinta, teoretic, foarte multe avantaje - cresterea locurilor de munca pentru populatia locala, cresterea veniturilor acesteia, reducerea migratiei, atragerea de fonduri externe si nu numai.
Practic, foarte putine din aceste avantaje se concretizeaza astfel ca in realitate se pot observa implicatiile negative teoretice, puse la dispozitie de Institutul National de Cercetare Delta Dunarii (INCDD), respectiv poluarea apei, acumularea de deseuri, distrugerea florei si faunei, introducerea de specii exotice, eroziunea malurilor, deranjarea vietii salbatice si modificarea cursurilor de apa.
Previziune pesimista justificata?
Despre ineficienta nenumaratelor strategii pentru dezvoltarea turismului in Delta Dunarii, operatorii turistici au facut referire in repetate randuri.
Pentru prima data insa, observatia lor a fost preluata recent si de catre directorul executiv al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Grigore Baboianu, care in prezenta unor tur-operatori, dar si a autoritatilor judetene si a unor specialisti in dezvoltarea turismului din strainatate a remarcat:
"Aceasta destinatie turistica, Delta Dunarii, ne impune sa dezvoltam si alte valori ale judetului Tulcea. Cu siguranta, fiecare detinator de pensiune din Delta si-a construit locatia pentru ca exista Delta. Daca nu ar fi existat aceasta zona, era Parcul National Muntii Macinului sau orice alt loc.
Avem centre de informare mai mult sau mai putin moderne. Ne dotam in continuare pentru dezvoltarea capacitatii de promovare a unor valori ce pot constitui puncte de atractie turistica sau destinatie turistica. Din pacate, nu avem o strategie si nu cunoastem ce fel de turism ar trebui sa dezvoltam in Delta, altfel spus nu cunoastem capacitatea reala de suport a deltei.
S-au derulat m