CRAIOVA. Minunăţie a naturii, modelată de om, imensa grădină publică din Bănie a fost proiectată în anul 1900, la iniţiativa primarului al cărui nume îl poartă. Sursa: Foto: Gabriela Zanfir
1 /.
Cine ajunge în Craiova şi nu vizitează Parcul „Nicolae Romanescu“ - al treilea parc natural ca mărime din Europa, înseamnă că a venit degeaba în Cetatea Banilor.
În anul 1900, proiectul parcului a lăsat Europa cu gura căscată. Iniţiativa conturării unui obiectiv care urma să uimească întregul continent a avut-o primarul Craiovei de la acea vreme, Nicolae Romanescu. Acesta a hotărât să pună la dispoziţia unui arhitect priceput 90 de hectare de la marginea oraşului de atunci, cumpărate de municipalitate de la Prinţul Gheorghe Bibescu.
Minunăţie a naturii, modelată tangenţial de om, parcul a fost inaugurat pe 29 septembrie 1903. Intenţiile primarului Romanescu de a crea ceva nemaivăzut au fost pe deplin îndeplinite încă dinaintea inaugurării.
Astfel, în 1900, în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris, proiectul lui Emile Rendont a obţinut medalia de aur, trecând astfel Craiova pe harta parcurilor celebre ale Europei.
Plimbări romanticecu barca
Construcţia parcului a început un an mai târziu, sub conducerea arhitectului francez Emile Rendont. „Adesea în lucrările de specialitate a fost nominalizat printre cele mai mari şi mai impună toare parcuri naturale din Europa, alături de Versailles din Franţa, Pincio din Italia şi de parcul englezesc din München“, este menţionat în cartea de oaspeţi.
Ca proiectul să poată fi realizat întocmai conform planurilor medaliate cu aur, constructorii au folosit metode îndrăzneţe pentru anul 1900. Au fost aclimatizaţi sute de arbori din specii rare, au fost ridicate construcţii - expresii ale romantismului, cum sunt podul suspendat şi castelul medieval,