Mai multe asociatii ale magistratilor solicita boicotarea alegerilor membrilor Comisiei speciale de control al ministrilor. Judecatorii considera ca se incearca politizarea Justitiei, comisia substituindu-se unei instante.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a facut un apel catre judecatori sa refuze solicitarea de a face parte din noua comisie speciala de la Cotroceni care se ocupa cu investigarea posibilelor infractiuni comise de ministri. UNJR considera ca judecatorii nu ar trebui sa faca parte din comisie, deoarece acestia sunt cei care dau solutii de vinovatie sau nevinovatie, iar raportul pe care il intocmesc va fi perceput drept o sentinta. Daca indemnul lansat de UNJR va fi respectat, Comisia speciala de la Cotroceni nu se va constitui niciodata. "Aceasta comisie este trecuta intr-o ordonanta de lege pe care noi o consideram neconstitutionala. Motiv pentru care vom ataca hotararea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)", ne-a declarat judecatoarea Dana Garbovan, presedintele UNJR.
Apelul Uniunii este sprijinit si de alte organizatii ale magistratilor, printre care Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si So Just, organisme care, nu o data, au avut pareri diferite in legatura cu modul de abordare a reformei din Justitie.
Uniunea considera ca, prin ordonanta prin care s-a modificat Legea raspunderii ministeriale, se intentioneaza politizarea Justitiei. "Se incearca tararea Justitiei in niste jocuri politice straine noastre. Nu noi am creat situatia asta si nu putem renunta la statutul nostru. Intelegem care sunt consecintele, dar cred ca orice stat are nevoie de un sistem juridic independent", a mai aratat presedintele UNJR.
CSM nu se arata ingrijorat de acest demers al magistratilor, sustinand ca este prematur sa se pronunte. "CSM avea anumite obligatii la aparitia acestei ordonante de urgenta, pe care si le-