Anul acesta, pana la jumatatea lunii iulie au avut loc 297 de accidente rutiere, dintre care noua s-au datorat faptului ca soferii au adormit la volan. Din anul 1999 pana in prezent au avut loc 38 de accidente care au drept cauza faptul ca soferii au adormit la volan. Un studiu efectuat de catre Inspectoratul Judetean de Politie Iasi arata ca exista patru luni pe an in care exista o predispozitie pentru soferi de a adormi la volan. Acestea sunt ianuarie, iulie, septembrie si octombrie. De asemenea, in zilele de luni, miercuri si sambata, soferii adorm mai mult la volan decat in restul celorlalte zile ale saptamanii.
Explicatia este ca in prima zi din saptamana, precum si spre sfarsitul saptamanii, oamenii sunt mai obositi, iar aceasta se resimte mai ales in trafic. Dimineata, din cauza starii de somnolenta, soferilor li se mai intampla sa mai atipeasca la volan, mai ales in drumul spre serviciu. Si cum exista destule strazi semaforizate, precum si un trafic infernal, soferii se gandesc sa mai traga cate un pui de somn, cat asteapta culoarea verde a semaforului. Apoi, treziti brusc de claxonatul celor din spate, soferii nu mai apuca sa se dezmeticeasca, motiv pentru care posibilitatea producerii unui accident este foarte mare. Nici un sfert dintre persoanele implicate intr-un accident de circulatie care a avut drept cauza principala adormirea la volan a soferului nu au scapat cu viata. Potrivit aceluiasi studiu, din cele 36 de accidente, barbatii sunt si cei care au adormit la volan, doar cinci femei aflandu-se in aceasta situatie. De asemenea, adultii intre 30-45 de ani sunt cei mai multi care adorm in timp ce conduc masina, deoarece mizeaza pe experienta pe care o au in a conduce.
Anul acesta, pana la jumatatea lunii iulie au avut loc 297 de accidente rutiere, dintre care noua s-au datorat faptului ca soferii au adormit l