Foto: EvZ
Neimplicarea autoritatilor si exagerarile presei din Peninsula fac ca, astazi, sa aiba loc la Roma un protest fata de violenta romanilor.
Italienii sunt chemati astazi sa protesteze in strada fata de violentele savarsite de romani, de catre liderul partidului de dreapta Alianta Nationala, Gianni Alemanno. Apelul vine dupa decesul de saptamana trecuta al unui biciclist care fusese atacat de doi romani, in urma cu aproape doua luni.
Autoritatile romane s-au aratat ingrijorate fata de situatia din Italia. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus, la sedinta de guvern de miercuri, ca nu se realizeaza o distinctie intre muncitorii cinstiti si infractori. El le-a cerut ministrului de interne, Cristian David, si celui de externe, Adrian Cioroianu, sa gaseasca solutii rapide pentru rezolvarea situatiei din Italia.
Nu se fac delimitari
Comunitatea romaneasca din Italia isi asuma prea rar vreo vina atunci cand vine vorba despre cauzele „asupririi” din ultima vreme. Organizatiile romanilor fac manifestatii in care revendica drepturi si agita pancarte in care arata ca romanii sunt pentru dialog cu autoritatile italiene. Ies insa in fata aparand numele tuturor conationalilor, detasandu-se prea rar de delincventi.
In lipsa unor idei clare de rezolvare a problemelor, functioneaza un instinct de autoaparare foarte agresiv. In loc sa raspunda cu solutii acuzatiilor legate de infractionalitatea ridicata, ii imping in fata pe romanii muncitori asupriti de angajatorii italieni.
In opinia lui Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia, vinovati pentru criza din Italia ar fi reprezentantii institutiilor italiene, cei care si-au gasit o tema populista. Apoi o mare parte a presei italiene - care ar avea astfel subiecte pentru articole.
O parte din culpa este aruncata si asupra auto