Pe plan intern, electoratul îşi doreşte majorarea pensiilor, locuri de muncă şi servicii medicale mai bune. Mai mult de jumătate din românii cu drept de vot susţin că intenţionează să Pe plan intern, electoratul îşi doreşte majorarea pensiilor, locuri de muncă şi servicii medicale mai bune.
Mai mult de jumătate din românii cu drept de vot susţin că intenţionează să meargă la urne la alegerile pentru Parlamentul European, se arată în ultimul sondaj Gallup, realizat în luna septembrie, la comanda Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale.
Majorarea veniturilor - pensii, salarii (48%), lipsa locurilor de muncă şi şomajul (25%) şi sănătatea (19%) sunt principalele priorităţi indicate de cei chestionaţi spre a fi duse la bun sfârşit de actualul guvern. În paralel, aproape jumătate din repondenţi (49%) au declarat că sunt absolut siguri că vor vota în orice fel de condiţii la alegerile pentru PE.
Alţi 18% au afirmat că sunt destul de siguri că vor vota în data de 25 noiembrie. Numai 8% din subiecţii sondajului au recunoscut că nu sunt siguri dacă îşi vor exercita dreptul de vot şi doar 4% au susţinut că absolut sigur nu vor merge la urne.
Absenteism la urne în statele UE
În cazul în care rezultatele acestui sondaj s-ar confirma în teren, România ar deveni singura ţară nou-intrată în UE cu o rată de participare de peste 50 la sută a electoratului la primul scrutin de acest fel. În prezent, Europa trece printr-o criză de participare la alegerile pentru Parlamentul European. În 2004, prezenţa europeană la urne a fost redusă, acest fenomen înregistrându-se mai pregnant în cazul noilor state UE. Cetăţenii comunitari s-au folosit de exercitarea dreptului de vot pentru a sancţiona anumite evoluţii politice sau sociale.
Participarea la vot a scăzut la alegerile interne
Chiar şi în ţările cu tradiţie democratică, votul a