Doua mori, o farmacie, un spital si un parc municipal au fost obiectivele construite la Targu-Mures in decurs de aproape 150 de ani – inceputul sec. XVIII – jumatatea sec. XIX – de cei ce se ingrijeau de problemele edilitare ale orasului. Acestea au fost ridicate mai mult din colecte publice, caci pe atunci visteria orasului nu era un sac fara fund, interesele personale vis-à-vis de banul public erau aproape inexistente, iar orgoliile nu erau atat de evidente ca in zilele noastre.
Moara lui Onita din Podeni
Pe fostul brat al Muresului in lungime de 10.560 de metri, cunoscut si sub numele de Bratul Morii din Santana, care strabatea localitatea Santana de Mures si o parte din oras, Parohia reformata a ridicat o moara pentru trebuintele proprii, dar si ale enoriasilor ei. Patru ani de munca sustinuta (1704-1708) i-au trebuit mesterului Meszaros Andras pentru a o da in functiune. In 1777, Suciu Onita, mester de mori din Podeni a ridicat moara orasului Targu-Mures, iar cateva luni mai tarziu, in acelasi an, un oarecare Ianos, tot din Podeni si el a ridicat moara calvinilor. Intretinerea podurilor existente in oras, dar si a celor din apropierea orasului a reprezentat pentru Consiliul orasenesc o alta preocupare majora. In 1711, Petri Marton a realizat podul din fata bisericii din Cetate, iar un secol mai tarziu, mai précis intre anii 1816-1817, inginerul de origine franceza Houchard a realizat Parcul "Elba", azi Parcul Municipal care a cunoscut mai multe imbunatatiri succesive in decursul timpului.
Prima farmacie din oras…
In anul 1733 farmacistul Simon Schwartz era mentionat ca avand o farmacie intr-un imobil inchiriat provizoriu. Afacerea cu leacuri mergand bine, cativa ani mai tarziu, in 1750, Schwartz a vandut farmacia cu toate medicamentele si toate drepturile ei nefericitului Carol Maskin, farmacist si el, dar care peste mai putin de un