Dacă până acum am insistat mai mult asupra câinilor, încercăm în ediţia de azi să vorbim despre pisici. Şi asta pentru că foarte mulţi cititori ne-au solicitat acest Dacă până acum am insistat mai mult asupra câinilor, încercăm în ediţia de azi să vorbim despre pisici. Şi asta pentru că foarte mulţi cititori ne-au solicitat acest lucru.
Popularitatea câinelui este incontestabilă în rândul animalelor de companie, dar să nu neglijăm ponderea pe care pisicile o au în ultima perioadă în contextul comodităţii şi al confortului pe care le conferă proprietarilor de animale.
Cei mai buni specialişti în comportamentul pisicilor sunt de obicei crescătorii profesionişti, organizaţi în toată lumea, ca şi în România, în asociaţii feline. În acelaşi timp, există medici veterinari specializaţi în etologie (ştiinţa care se ocupă de studierea comportamentului) şi eto-patologie animală.
Chiar dacă aţi achiziţionat pisica dintr-o felisă, sau pur şi simplu aţi adoptat-o de pe stradă, regulile de igienă şi de sănătate sunt aceleaşi, implicarea medicului veterinar fiind obligatorie.
În momentul în care pisica a ajuns în casa voastră, cu siguranţă vă gândiţi că ea se va spăla şi se va întreţine singură. Nu este adevărat, trebuie să vă implicaţi direct în igiena pisicii, după ce v-aţi însuşit cunoştinţele minimale.
Astfel, trebuie să ştiţi că pisica face baie. Nu singură, ci ajutată şi învăţată treptat să se acomodeze cu apa, şamponul sau săpunul, dar mai ales cu camera de baie.
Pisicilor le place să se strecoare, să se caţăre, motiv pentru care au nevoie de căsuţe speciale, cu mai multe încăperi, scăriţe şi stâlpi de căţărat şi de ascuţit unghiile. Această amenajare vă va scuti să căutaţi pisica prin toate cotloanele, vă va ajuta să îi delimitaţi foarte clar teritoriul, dar mai ales vă va proteja mobila şi perdelele de gheruţele ei.
În