Fumatul, un viciu din ce in ce mai des intalnit in randul tinerilor si de care tot mai multi incearca din greu sa se lase ulterior, face milioane de victime in toata lumea. Unii fumeaza pentru ca au senzatia ca asa reduc stressul la care sunt supusi, altii isi trec timpul mai usor, dar sunt si persoane care fumeaza numai pentru ca asa pot socializa mai usor.
De asemenea, cercetatorii au descoperit ca scenele din filme in care se fumeaza au o influenta negativa asupra telespectatorilor. Astfel, tinerii care vizioneaza scene in care actorii fumeaza sunt supusi unui risc dublu de a deveni dependenti de nicotina la varsta adulta.
Studiile oamenilor de stiinta mai arata ca fumatul poate activa permanent si negativ anumite gene, aratand ca, desi au renuntat la acest viciu, fostii fumatori sunt predispusi la cancer la plamani.
In orice celula, circa o cincime dintre gene pot fi activate in orice moment. "Aceste schimbari ireversibile pot fi responsabile pentru persistenta riscului de cancer la plamani in pofida renuntarii la fumat", au precizat cercetatorii, intr-un studi publicat in revista
BMC Genomics.
"Jumatate dintre pacientii cu cancer de plamani nou diagnosticati sunt fosti fumatori. De aceea, este foarte important sa se inteleaga efectele fumatului asupra cailor respiratorii, atat la fumatorii activi, cat si la persoanele care au renuntat la fumat", conchid cercetatorii.
Cum ne lasam de fumat
Majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene au interzis prin lege fumatul in alte locuri decat cele special amenajate in acest sens. Aceasta masura s-a dorit sa fie si un prim pas in ajutorul celor care vor sa se lase de fumat. Astfel, fumatorii au inceput incet, incet, sa constientizeze ca incep sa fie izolati de restul lumii, chiar marginalizati din cauza viciului lor.
O alta "metoda