Micuţa localitate arădeană Frumuşeni a început să fie tot mai căutată după ce arheologii au descoperit aici ruinele unei mănăstiri catolice. Descoperirea are o valoare inestimabilă
Micuţa localitate arădeană Frumuşeni a început să fie tot mai căutată după ce arheologii au descoperit aici ruinele unei mănăstiri catolice.
Descoperirea are o valoare inestimabilă pentru istorici, fiind prima dovadă arheologică a existenţei creştinismului bizantin în Balcani. Până să se descopere aceste vestigii, localitatea era cunoscută pentru măiestria oamenilor care mai păstrează, încă, tradiţia împletiturilor din răchită. Situată pe drumul judeţean 692, la 17 kilometri distanţă de municipiul Arad, localitatea Frumuşeni ar putea deveni unul dintre cele mai mari obiective turistice din judeţul Arad datorită mozaicului bizantin descoperit sub ruinele unei mănăstiri catolice. Se crede că pe locul respectiv, înainte de ridicarea mănăstirii, exista o biserică bizantină, veche de un mileniu, iar mozaicul ar fi chiar pavajul bisericii.
Încă de la primele săpături, arheologii au descoperit în zonă izvoare istorice care vorbesc despre viaţa prosperă a unei comunităţi monahale, care număra 20-30 de călugări. Se pare că mănăstirea avea şi rolul de a controla transporturile de sare făcute pe Mureş.
La început de rit ortodox, locaşul a fost preluat de catolici, iar până la sfârşitul secolului al XVI-lea a fost mănăstire benedictină, după care nu a mai fost locuită. Pe şantierul de la Frumuşeni s-au descoperit, în mai multe campanii, mozaicuri policrome, grupate în trei panouri de circa 1,5 m x 1,3 m, realizate într-o manieră artistică remarcabilă şi cuprinzând reprezentări de animale (reale şi fantastice), motive florale şi geometrice.
Specialiştii apreciază că mozaicurile sunt o parte din pardoseala unei biserici care a existat aici în secolul al XI-lea. În mod e