Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, sâmbăta aceasta, că PSD şi PD ar putea să participe, cu miniştri, la guvernare, după alegerile pentru Parlamentul European, programate la sfârşitul lui noiembrie. Oficial, liberalii şi social-democraţii au respins scenariul lui Frunda. În PSD, lucrurile nu sunt însă atât de tranşante, existând un curent important care susţine reluarea negocierilor privind intrarea PSD la guvernare imediat după euroalegeri.
„După alegeri e posibilă remanierea, chiar cu acceptarea membrilor altor partide. Şi PSD şi PD sunt soluţii viabile. Este adevărat că guvernul este într-o situaţie grea, dar nu una de criză. În acelaşi timp are şi noroc, deoarece PSD are luptele lui interne şi nu este eficient. PRM şi PC nu au interes, PD ar avea interes, dar nu este suficient de puternic. Iar noi nu avem interes.
Cu toate acestea eu cred că după alegerile pentru PE vor avea loc modificări, altfel nu se va putea conduce ţara”, a spus Frunda, la Târgu Mureş.Liberalii au reacţionat ieri prin vocea vicepreşedintelui Ludovic Orban: Frunda a vorbit „în nume personal”, între PNL şi UDMR nu s-a discutat niciodată despre această variantă.
Vocile oficiale ale PSD, Titus Corlăţean şi Cristian Diaconescu au respins şi ele scenariul. Corlăţean a spus la Mediafax că „Guvernul trebuie remaniat cu totul şi trebuie să plece”. Diaconescu a reluat, pentru aceeaşi agenţie, mesajul oficial al partidului: PSD nu va participa niciodată „într-o guvernare de dreapta”.
În PSD, teza intrării la guvernare alături de liberali nu a fost abandonată însă de toată lumea după eşecul negocierilor Hrebenciuc-Olteanu, purtate în preziua moţiunii de cenzură. Viorel Hrebenciuc a insistat, săptămâna trecută, la Braşov, în faţa colegilor săi, pentru reluarea negocierilor cu PNL după euroalegeri, argumentând că liberalii vor fi obligaţi să discute atunci când vor vedea că n