Refuzul vamesilor moldoveni de a permite accesul mai multor oficiali romani pe teritoriul Republicii Moldova demonstreaza, potrivit analistilor de politica externa, ca relatiile diplomatice dintre cele doua tari sunt aproape inghetate si ca vom mai asista si la alte "altercatii".
Act inamical la adresa Romaniei, gest in esenta politic, dupa toate aparentele premeditat, al unor oficialitati moldovenesti", caracterizeaza ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, refuzul accesului pe teritoriul Republicii Moldova al mai multor primari romani invitati sa participe la sarbatorile orasului Chisinau.
Trei delegatii de oficiali din Bacau, Navodari si Targu Mures au trecut vineri seara prin Vama Albita, insa in Vama Leuseni au fost opriti, fara nici o explicatie, si sfatuiti sa se intoarca deoarece "oricum nu vor ajunge la Chisinau". seful delegatiei din Navodari, Andrei Crisan, sustine ca dupa ce le-au fost verificate documentele li s-a cerut invitatia, in original, la sarbatorile orasului Chisinau, cu toate ca "pasaportul si celelalte documente erau suficiente".
Prima reactie oficiala referitor la incidentul de la granita a venit ieri de la ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan, care l-a caracterizat ca pe un incident izolat care este anchetat.
Romanii au primit invitatiile prin fax de la primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, membru al Partidului Liberal si cunoscut opozant al conducerii comuniste a Republicii Moldova. Cioroianu socoteste ca, "sub pretextul inventat si inconsistent al lipsei invitatiilor in original, s-a dorit, foarte probabil, si o incercare a subminarii primarului Chirtoaca". De aceeasi parere este si viceprimarul Chisinaului, Lucia Culev. Intr-o declaratie citata de agentia Rador, Culev da o alta insemnatate gestului vamesilor de a refuza accesul oficialilor romani in Republica Moldova, legandu-l cu faptul ca in