Contele Guy Tyrel de Poix - Producatorul vinurilor "Terra Romana" si "Vinul Cavalerului"
"Integrarea europeana nu va avea
nici un efect negativ asupra productiei
de vin din Romania"
Daca puteti, faceti-va un dar! Mergeti cat mai repede intr-o vie sau la o crama. E miez de octombrie, iar culesul strugurilor se apropie de sfarsit. Mustul curge in rauri. Suntem in Ceptura, la poalele dealurilor din Prahova, cucerite dupa 1989 de podgoriile europene. De aici pleaca, anual, mii de sticle de "Terra Romana" sau "Domenii Ceptura" spre supermarketurile si restaurantele din Luxemburg, Germania, Olanda, SUA, Canada sau Belgia. In zare, idilicul peisaj al podgoriilor de altadata, cu viile rasfirate anapoda pe coline, imprejmuite cu garduri de nuiele si tufisuri tepoase, se impleteste cu o ordine noua, data de aliniamente precise, de vii intretinute farmaceutic. Oricat de modern ar fi insa procesul de productie, vinificatorii autentici (si intre ei sunt deja multi straini) nu renunta la traditiile locului, la farmecul peisajului, la butoaiele de stejar mirosind a pucioasa. De aceea, mirajul nasterii vinului ne va atrage intotdeauna. Iar cand gazda la crama iti este un conte francez din Corsica, parca iubesti si mai mult toamna. Pentru ca anul acesta, toamna este, prin excelenta, toamna vinurilor nobile. Imbracat simplu, ca un adevarat fermier, cu fata arsa de vant, cu privirile umbrite de o sapca pariziana in carouri, d-l Guy Tyrel de Poix stie multe despre vinul romanesc. "Cum sunt romanii asa e si vinul", spune. "Navalnic, limpede, seducator, dar ignorant al propriei valori; desi cu nimic mai prejos decat concurentii lui din Bourgogne sau de pe Rin, sta mereu cu capul plecat, rege in haine de cersetor". Din fericire, au inceput sa apara si semne bune. Dupa intrarea in UE soarta vinului romanesc pare a fi in schimbare, ca si soarta romanilor. Dis