Diferenţa dintre costurile unui împrumut în valută şi unul în lei orientează aproape întreaga cerere spre finanţări în monede străine. Iulie şi august au fost două luni în care Diferenţa dintre costurile unui împrumut în valută şi unul în lei orientează aproape întreaga cerere spre finanţări în monede străine.
Iulie şi august au fost două luni în care populaţia a solicitat preponderent împrumuturi bancare în valută. În plus, soldul creditelor de consum în valută s-a majorat de două ori mai repede cât cel al finanţărilor în lei. Iar evoluţiile par să repete "păţaniile" altor ţări din regiune.
Creditele ipotecare în valute exotice chiar au depăşit volumul de împrumturi acordate în lei. Ultimele date publicate de Banca Naţională arată faptul că, la sfârşitul lunii august, soldul creditelor ipotecare în monedă naţională totaliza circa 1,26 miliarde de lei.
Totodată, finanţările în moneda unică europeană însumau 2,5 miliarde de euro (aproximativ 8,2 miliarde de lei). Iar împrumuturile acordate în alte valute, cele mai multe fiind în franci elveţieni, au depăşit echivalentul a 1,32 miliarde de lei.
Mai mult, creditele ipotecare acordate în monedă naţională par să nu mai fie deloc atractive pentru populaţiei. În primele opt luni ale acestui an, soldul s-a majorat cu numai 100 milioane de lei (aproximativ 12,5%).
Pe de altă parte, împrumuturile în euro au sporit cu aproape 43% (peste 730 milioane de euro). Totodată, finanţările acordate în alte valute străine au urcat cu circa 75% (echivalentul a 750 milioane de lei).
Cerere mai mare pentru credite de consum în valută
Segmentul creditelor de consum aproape că nu diferă de cel al finanţărilor ipotecare. Datele publicate de BNR arată faptul că, la sfârşitul lui august, împrumuturile în lei reprezentau circa 62% din totalul împrumturilor pentru consum. Totuşi, în lunile iulie-au