Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au legat preferinţa oamenilor pentru ciocolată cu o „semnătură” chimică care poate fi programată în sistemul metabolic şi care este detectabilă prin teste de laborator. Respectiva „semnătură” se citeşte la iubitorii de ciocolată, iar la alţii se descoperă indiferenţa pentru acest aliment popular, susţin cercetătorii britanici şi elveţieni. Studiul oamenilor de ştiinţă ar putea duce la clasificare indivizilor pe baza tipului metabolic, care, în cele din urmă, poate fi folosit pentru a crea diete mai sănătoase care să se potrivească perfect nevoilor unei persoane. Cercetătorul Sunil Kochhar şi colegii săi efectuat studiul cu ajutorul a 11 voluntari care s-au clasificat singuri ca „iubitori de ciocolată” şi alţi 11 care erau indiferenţi faţă de acest produs.
În cadrul studiului, fiecare participant, toţi bărbaţi, a mâncat ciocolată sau placebo pentru o perioadă de cinci zile. În acest timp, le-au fost efectuate teste de laborator pe probe de urină şi sânge.
Metabolismul iubitorilor de ciocolată diferă de cel al altor persoane
La iubitorii de ciocolată, oamenii de ştiinţă au constatat că profilul metabolic implică nivele scăzute de colesterol LDL, aşa numitul colesterol „rău” şi nivele mai ridicate de albumină, o proteină benefică, potrivit cercetătorilor. Persoanelor cărora le place ciocolata aveau acest profil metabolic chiar dacă nu au mâncat ciocolată, au observat oamenii de ştiinţă.
„Studiul nostru a arătat că preferinţa pentru anumite alimente, inclusiv ciocolata, poate fi programată sau lipită în sistemul nostru metabolic într-un fel în care pentru organism devine o obişnuinţă”, a spus unul dintre cercetătorii elveţieni.
Cercetătorii ştiu de ceva timp că statutul metabolic şi preferinţele alimentare pot varia de la persoană la persoană. „Există multe informaţii în metabolism care pot fi utilizate