Romania nu va ratifica documentele dintre UE si Republica Moldova in care se vor face referiri la limba moldoveneasca, expresie care este considerata "o sintagma politica", folosita "dintr-un impuls pur politic" de autoritatile de la Chisinau, a declarat luni la Luxemburg ministrul de externe, Adrian Cioroianu.
Seful diplomatiei romane a adaugat ca sintagma "limba moldoveneasca" este folosita din nevoia de a inventa o identitate. In acest context, Romania este pusa in situatia de a nu semna niciun document atunci cand vor trebui ratificate de fiecare stat membru in parte, documentele dintre Republica Moldova si UE.
Presa a criticat faptul ca Romania a acceptat, saptamana trecuta, semnarea a doua acorduri intre UE si Republica Moldova care stipulau intr-o nota de subsol ca ele au fost redactate si in "limba moldoveneasca". Prin aprobarea acestor acorduri, Romania a acceptat implicit recunoasterea "limbii moldovenesti", a acuzat presa de la Bucuresti.
Acordul semnat saptamana trecuta s-a negociat direct intre un stat si Comisia Europeana, care nu a avut nevoie de ratificarea statelor membre, a precizat ministrul, care a subliniat insa ca rezerva Romaniei, exprimata de ambasadorul Lazar Comanescu, este consemnata in minuta discutiilor.
Ministrul Adrian Cioroianu a transmis in 23 iulie o scrisoare comisarului european pentru relatii externe si politica de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, cu referire la aceasta problema si la argumentele care sustin pozitia partii romane, solicitand ca, pe viitor, pozitia Uniunii Europene sa fie in sensul demersurilor partii romane.
In conformitate cu argumentele si dovezile stiintifice, inclusiv interpretarea din 1994 a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, denumirea corecta a limbii folosite in R. Moldova este limba romana.
Romania nu va ratifica docum