Inainte sa le spunem "adio"!
Tarta de rosii cu cimbru
Ingrediente: Pentru aluat - 120 g unt rece, 175 g faina, 1/4 lingurita sare, 3-5 linguri de apa de la gheata, 1/2 lingurita cimbru uscat. Umplutura: 3 rosii mari (500 g), sare, 150 g branza sau cascaval taiat felii, piper, cate o lingurita de busuioc si rozmarin verde, o lingura de parmezan ras (cascaval), 2 linguri unt topit.
Mod de preparare: * Se taie untul bucatele, se amesteca cu faina, sarea, apa si cimbrul pisat bine, pana ce se obtine un aluat neted. Se infasoara in folie de celofan si se pune la rece o jumatate de ora. * Se spala rosiile si se taie bucati. Se pun pe o sita, se sareaza si se lasa sa se scurga 30 de minute. * Se unge o forma cu unt. * Se intinde aluatul pe un fund de lemn, apoi se aseaza in forma si i se preseaza marginile de ea. Se inteapa ici-colo cu furculita. Se coace 15 minute in cuptorul incins. Se aseaza branza si rosiile pe blatul de aluat. Se pipereaza, se presara cu parmezan si ierburi aromate. Se stropeste cu unt topit si se coace 20-25 de minute.
Rosii gratinate cu branza telemea
Ingrediente: 1 kg rosii mijlocii, 4 linguri untdelemn, sare, piper, 2 catei de usturoi, cateva fire de busuioc, cimbru si majoran (tocate), 250 g branza telemea.
Mod de preparare: * Se taie rosiile in doua. * Se unge cu untdelemn un vas de Jena si se pun in el rosiile cu partea taiata in sus. Se sareaza, se pipereaza. * Se curata usturoiul si se taie marunt. Se amesteca cu verdeturile tocate si cu restul de untdelemn. Se intinde pe jumatatile de rosii. * Se taie telemeaua in felii subtiri si se aseaza pe rosii. Se baga vasul la cuptorul incins dinainte si se lasa circa 15 minute.
Salata de rosii cu fasole boabe
Ingrediente: 500 g boabe fasole uscata fiarta, 250 g rosii mici (cireasa), 4 fire de salvie proasp