In ultimul timp, medicamentele de sinteza sunt concurate de asa-numitele "suplimente alimentare" sau "nutrienti". Niste extracte de plante, fructe, vitamine si minerale, care pe langa tinerete eterna, promit si vindecarea celor mai rezistente boli. Pe langa efectele, adeseori remarcabile, pe care le au, ele prezinta insa si riscuri de care e bine sa tinem seama atunci cand le folosim
Bioflavonoidele
Sunt prezente in numeroase alimente de origine vegetala, mai ales in coaja fructelor si a legumelor.
Efecte. Flavonoidele au o actiune antioxidanta foarte puternica, de unde si utilitatea lor in terapiile anti-imbatranire. Un studiu a pus in evidenta faptul ca barbatii care isi asigurasera un aport substantial de flavonoide, consumand alimente vegetale, au avut un risc mai redus de infarct, pe cand cei a caror alimentatie le oferise o doza zilnica mai modesta, fusesera confruntati cu un risc apreciabil de accident vascular cerebral.
Atentie! Deocamdata nu s-a stabilit cu certitudine daca administrarea de flavonoide izolate pe o perioada scurta de timp are efecte pozitive asupra omului. Din cauza numeroaselor neclaritati (dozajul, eventualele efecte secundare), ar fi de preferat sa renuntam la suplimentele cu denumirea generala de "bioflavonoide", fara alte precizari si detalii. Sugestii. Flavonoidele sunt componente importante ale organismelor vegetale, care nu au voie sa lipseasca din alimentatia noastra. Varietatea se realizeaza printr-un meniu bogat in fructe si legume de culori diferite. Cand sunt de sezon, fructele si legumele au o pondere mai insemnata de substante secundare, datorita procesului mai indelungat de coacere. In principiu, va recomandam trei pumni de legume si doi pumni de fructe pe zi (alternativ, si cate un pahar de suc la fiecare portie). Spalati-le bine si, pe cat posibil, nu le curatati de coaja.
Borsul @N_