Administratorul USAID prezinta semnificatia incheierii misiunii acestei agentii
Prezenta la ceremonia oficiala de inchidere a misiunii Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) la Bucuresti, Henrietta Fore, administratorul acestei agentii guvernamentale americane, explica pentru "Romania libera" semnificatia acestui eveniment.
Incepand cu 1990 si pana in 2007, peste 600 milioane de dolari au fost donate prin USAID de guvernul american pentru programele de asistenta din Romania. La inceput, fondurile au fost folosite pentru ajutor umanitar de urgenta si reabilitarea economiei iar din 1993 pentru programe economice, sociale si de consolidare a democratiei.
» In Polonia, USAID si-a incheiat misiunea in 2000, cu patru ani inainte de aderarea la UE, iar in Cehia chiar in 1997. Care sunt criteriile pentru inchiderea unei misiuni, asa cum se intampla acum in Romania?
— Va miscati rapid, ca tara, suntem foarte mandri de ce ati realizat in ultimii 17 ani in care USAID a fost implicat in activitati romano-americane. Aveti dreptate, aderarea la UE si la NATO fac parte din criterii, precum si dezvoltarea economica a sectorului social si politic. Toate acestea au facut ca Romania sa treaca la urmatorul nivel inaintea altor tari, la ceea ce numim statutul de partener durabil. Adica Romania iese din categoria dependentei de ajutorul extern, devenind un partener durabil. Sunt o serie de programe ce vor continua: Fondul Romano-American de Investitii, Black Sea Trust, precum si alte parteneriate ce anticipam ca se vor forma intre sectoarele publice si private din SUA si Romania. Este un nou capitol ce abia se deschide pentru Romania.
» Dupa aderarea la NATO si UE, teluri principale dupa caderea comunismului, Romania trece printr-o criza de idei si de disciplina politica. Ati mentionat Black Sea Trust, considerati ca dezvoltarea pol