Productia de grau, porumb si floarea-soarelui a scazut anul acesta cu 40% pana la 70%, ceea ce a determinat dublarea preturilor la materiile prime alimentare.
Romania se confrunta cu cea mai mare scadere a productiei agricole de dupa 1990, scadere care a condus la pierderi de miliarde de euro si la explozia importurilor, arata datele Institutului National de Statistica.
Cele mai afectate culturi au fost anul acesta culturile de floarea-soarelui si de grau.
Productia de floarea-soarelui a scazut cu 68% (de la 1,6 mld. tone la 522 mii tone), iar cea de grau cu 44%( de la 5,6 mld. tone la 3 mld. tone), principalele cauze fiind micsorarea loturilor date in folosinta, dar mai ales seceta si diferentele de temperatura cu care s-au confruntat producatorii. In primele sapte luni ale acestui an, importurile pentru produsele alimentare si animale vii au crescut cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand o valoare de 1,37 mld. euro, asta in conditiile in care exporturile pentru aceste produse au ajuns la 289 mil. euro. Cea mai mare dinamica s-a inregistrat la cereale, unde s-au importat de 165 mil. euro, cu 120% mai mult decat in 2006.
Deficitul comercial la produsele alimentare si animale vii a avut astfel, in primele sapte luni ale anului, o contributie de 10% la deficitul comercial al Romaniei, care s-a ridicat la 11,4 mld. euro. Pe ansamblu, productia agricola (vegetala si animala) este prognozata sa scada anul acesta cu circa 11% in termeni reali, comparativ cu cresterea de 3,3% de anul trecut. Ponderea agriculturii in Produsul Intern Brut (PIB) va fi de numai 6,5% (fata de 8% in 2006). In urma cu 10 ani, agricultura reprezenta 18% din PIB, iar in 1990, ponderea acesteia in PIB era de aproape 22%.
Anul acesta, impactul secetei in economie (prin reducerea productiei si cresterea importurilor) este estimat la peste un