De parcă în ultimul timp preţurile alimentelor nu ar fi fost suficient de mari, în următoarea perioadă se anunţă alte scumpiri. Producătorii au anunţat creşteri de preţ încă de la începutul acestei luni, scumpirile estimate fiind de până la 50% în industria alimentară. „Dacă ne gândim la scumpirea gazelor, dar şi la materia primă, care nu este suficientă din cauza secetei, putem spune că preţurile vor exploda în cel mult două săptămâni“, a declarat pentru NewsIn Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Alimentele vizate pentru început erau cele de bază - pâinea (până la 50%), zahărul (aproximativ 10%), carnea (15%), laptele (20-30%), uleiul (15-20%), conservele de legume (până la 40%).
Rafturile magazinelor se golesc repede Zvonul unor astfel de scumpiri a fost suficient pentru ca două săptămâni mai târziu un litru de ulei să scoată din buzunarul craiovenilor cu până la un leu mai mult (5,5 - 6 lei). Diferenţa este ceva mai mică în marile magazine - Metro, Selgros, real,-, unde preţul uleiului variază între 4,49 şi 5,1-5,2 lei litrul. Situaţia este identică şi la zahăr, care în magazinele de cartier costă până la 3,5 lei, iar în supermarketuri - între 2,49 şi 3,1 lei. Singura problemă ar fi că stocurile acestor magazine se epuizează repede şi, uneori, craiovenii se trezesc în faţa unor rafturi goale. De fapt, acesta este şi motivul pentru care furnizorii nu anunţă din timp scumpirile, reprezentanţii magazinelor aflând de noile preţuri cu o zi înainte.
„De două săptămâni au început scumpirile“ Potrivit specialiştilor, majorările sunt justificate prin costurile materiei prime, din pricina secetei înregistrate anul acesta la nivel naţional şi internaţional, lipsei unui sistem de irigaţii pregătit pentru astfel de situaţii şi scumpirii gazelor naturale. „Preţurile nu le mărim noi, ci furnizorii. No