foto: dgp/hotnews
Calin Popescu Tariceanu a declarat luni, dupa sedinta Biroului Politic al PNL, referindu-se la scandalul in care este implicat Decebal Traian Remes, ca "exista un mare semn de intrebare: care este rolul unor institutii fundamentale ale statului, care ar trebui in mod normal sa stea la o parte de disputa politca? Iar noi costatam ca este invers, institutiile se angreneaza si servesc cu munitie disputa politica si acest lucru este anormal".
Tariceanu sustine ca este primul caz de linsaj mediatic al unui ministru dintr-o tara europeana si a atras atentia ca, daca institutiile statului vor functiona la fel in continuare, "derapajul de la democratie este clar". Liderul liberal este de parere ca in acest fel s-au consolidat dictaturile in Europa, "incepand cu fascismul".
Cand a vorbit despre scandalul din jurul ministrului Remes si a afirmat ca este primul caz de linsaj mediatic al unui ministru dintr-o tara europeana, premierul Calin Popescu Tariceanu a trecut cu vederea cea mai mare si mai vestita campanie anticoruptie din istoria Europei - operatiunea “mani pulite” (maini curate), din Italia anilor ’90.
Romania incepe sa semene, si ca mod de prezentare a marilor dosare in presa, si ca reactie a politicienilor, cu Italia deceniului trecut.
Atunci, actiunile concertate ale procurorilor italieni au dus nu doar la ‘linsarea’ unui ministru, ci la disparitia efectiva a principalelor partide care-si imparteau puterea in urma alegerilor generale din 1992. Alegerile respective au avut loc la doar o luna de la prima arestare a unui politician acuzat de coruptie - socialistul Mario Chiesa.
Criza politica produsa de valul de anchete in care, pe parcursul anilor, au fost judecati cinci fosti premieri, in jur de 5000 de politicieni si oameni de afaceri la care s-au adaugat alti 12.000 de cetateni, a atins u