Creditele populatiei au ajuns in august sa depaseasca economiile din sistemul bancar, pe fondul unei cresteri explozive a cererii de finantari.
Cu un total de 57 de miliarde de lei (17,4 miliarde de euro), creditele luate de clientii individuali au ajuns sa depaseasca usor sumele plasate de populatie la banci.
"Nu este o situatie riscanta, pentru ca gradul de indatorare a populatiei nu este inca foarte mare", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank.
Gradul de indatorare a populatiei - exprimat ca pondere a serviciului datoriei in totalul veniturilor - a ajuns la 11%, a aratat recent prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Totusi, oficialul BNR a remarcat ca nivelul indatorarii clientilor individuali se apropie rapid de media din zona euro, ceea ce ar putea sa indice acumularea unor presiuni.
In mod traditional populatia este creditor net fata de sistemul bancar, respectiv bancile atrag sume mai mari de la clientii individuali decat plaseaza in credite. Dumitru spune ca situatia actuala a aparut in conditiile in care clientii individuali se imprumuta agresiv, pentru a-si realiza planurile acum, bazandu-se pe anticipatiile de crestere a veniturilor in viitor.
In aceste conditii, bancile ajung sa se bazeze pe fondurile imprumutate din strainatate (economisirea externa) pentru a stinge "setea" de consum a populatiei.
Inca din august anul trecut depozitele la termen ale populatiei au fost depasite de credite. De la inceputul acestui an BNR a ajustat metodologia de calcul al indicatorilor monetari, incluzand in economiile populatiei si lichiditatile pastrate in conturi curente. In aceasta formula, populatia avea la inceputul anului o pozitie confortabila fata de sistemul bancar, cu depozite plasate in valoare de aproape 47 mld. lei, in timp ce creditele contractate erau de 40,2 mld. lei.