Banca Naţională a Romăniei este ingrijorată de perspectivele inflaţioniste din 2008 şi mai puţin de ieşirea inflaţiei din banda de variaţie ţintită pentru acest an.
Banca Naţională a Romăniei este ingrijorată de perspectivele inflaţioniste din 2008 şi mai puţin de ieşirea inflaţiei din banda de variaţie ţintită pentru acest an. O politică fiscală restrictivă este soluţia optimă pentru limitarea creşterii preţurilor, anul viitor.
Perspectiva inflaţiei s-a inrăutăţit, intrucăt factorii care pot acţiona pe preţ au devenit mai numeroşi şi mai puternici, a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a Romăniei, Mugur Isărescu. "Un scenariu supraoptimist ar fi să se limiteze creşterile salariale, inclusiv cele ale bugetarilor, in concordanţă cu productivitatea muncii, insă astfel de măsuri cred că sunt limitate, datorită perioadei electorale. De aceea, cred că o variantă optimă in această perioadă a acestui final de an şi pe parcursul anului viitor este adoptarea unor politici fiscale mai restrictive, precum deficitul bugetar şi nivelul impozitării", a declarat Isărescu la seminarul Talks about Corporate Loans, organizat de Mediafax.
INFLAŢIE. Rata inflaţiei din ultimele 12 luni a depăşit pragul de 6%. Preţurile au crescut in septembrie cu 1,08%, faţă de 0,86% in luna precedentă, pe fondul scumpirii alimentelor, transporturilor şi telefoniei. Insă, guvernatorul BNR a opinat că majorările de preţuri nu au fost numai rezultatul secetei. In cazul păinii, de exemplu, condiţiile climaterice nefavorabile au reprezentat doar un pretext pentru o aliniere naturală a preţului. "Modificarea condiţiilor de comercializare, adică ambalarea, timbrarea şi diminuarea evaziunii, nu mai permit ca preţul păinii să fie de cel puţin şase ori mai mic decăt cel afişat la Bruxelles", a explicat oficialul băncii centrale. Şi scumpirile la legume, fructe, ouă au reprezenta