» Istoricul Andrea Varga continua sa spere ca politicienii romani
vor scoate o lege de casare a sentintelor politice.
» A doua expozitie organizata de istoricul maghiar se ocupa tot de ecoul momentului 1956 in Romania si va fi itinerata in principalele orase-martir.
» Dupa ce a fost suspectata de spionaj, Andrea Varga a mai realizat in 12 ani zece documentare, editand si coeditand patru volume.
"Stii – mi-a spus Andrea Varga a doua zi dupa ce am stat de vorba –, toti prietenii mei imi spuneau ca sunt nebuna ca stau in Romania sa ma lupt cu morile de vant. Ulterior, mai ales dupa premiul Academiei Romane, tonul lor s-a mai ponderat."
Andrea Varga a venit din Ungaria ca sa-i scoata din minti pe angajatii de la Arhivele Nationale. Dupa doua saptamani de mers zi de zi la Arhivele Nationale, in 1997 (cand incepuse sa se documenteze pentru tema de cercetare "Revolutia Maghiara si ecoul ei in Romania"), chiar i s-a comunicat ca nu mai poate fi primita, desi nu se specifica nicaieri ca cetatenii straini nu pot consulta documente publice. "Le-am spus ca eu sunt destul de incapatanata pentru ca am facut sport de performanta – spune Andrea Varga – si ca o sa merg zi de zi sa-i bat la cap. De asta n-am mai plecat din Romania, pentru ca de fapt asta se dorea de la mine".
Sosita la Bucuresti in urma cu 12 ani cu o bursa Soros, ea a studiat dosare la Arhivele Nationale si in alte arhive. A semnat zece filme documentare, a editat sau co-editat patru volume de documente si a pus singura pe picioare doua expozitii. Prima expozitie "Printre randuri" a fost inaugurata anul trecut la Budapesta si Bucuresti.
Atunci, "Romania libera" a editat catalogul expozitiei, intr-un tiraj de 100.000 de exemplare, difuzat impreuna cu ziarul.
A doua expozitie, "Pintre randuri. Ecoul evenimentelor din 1956 in Romania", este o contin