Guvernul va dezbate, miercuri, proiectul Ministerului de Interne de modificare a Legii privind regimul armelor si munitiilor care sanctioneaza penal uzul nejustificat sau ilegal al armelor neletale va putea fi sanctionat penal.
Proiectul de modificare a Legii 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor stabileste si conditii mai aspre pentru obtinerea si utilizarea armelor neletale, se arata intr-un comunicat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).
Initiativa acestui proiect se bazeaza pe o statistica potrivit careia, numai in acest an, au fost inregistrate peste 50 de agresiuni in care s-a folosit acest tip de arme. In evidentele politiei sunt inregistrati peste 39.000 de detinatori de arme neletale.
Astfel, pentru achizitionarea unor arme neletale se va urma procedura autorizarii in vederea procurarii, iar pentru detinere, port si folosire, procedura emiterii permisului de arma. Procedura autorizarii prevede ca cel care o solicita sa nu aiba antecedente penale, sa primeasca aviz psihologic si sa nu fi fost implicat in situatii care sa fi determinat revocarea sau anularea dreptului de port si folosire a armelor neletale, in ultimii 5 ani.
Proiectul legislativ al MIRA limiteaza, de asemenea, dreptul de procurare a munitiei pentru armele scurte, cu proiectile de cauciuc, la 100 de bucati si instituie conditii de pastrare si detinere a acestor arme, asemanatoare celor de foc, astfel incat sa nu se permita accesul la ele al persoanelor neautorizate.
Initiativa legislativa prevede o perioada de timp de 1 an de la data intrarii in vigoare, pentru obtinerea permisului de arma si inscrierea armei in acest document, ramand valabil termenul de 5 zile (prevazut si de legea veche) pentru obtinerii unui certificat de detinator.
La finalul lunii august, Cristian DAVID a solicitat repr