foto:AP
Daca in copilarie ni s-a tot spus ca ciocolata nu face bine: strica dintii si ingrasa, astazi, oamenii de stiinta au ajuns sa o recomande. In ultimii ani, tot mai multe cercetari arata este mai eficienta chiar si decat unele medicamente. Singura conditie, sa fie cat mai bogata in cacao - peste 60 la suta.
1. Reduce tensiunea arteriala.
Flavonoizii din cocoa ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si la scaderea colesterolului. In timp, s-a demonstrat ca ciocolata neagra este aproape la fel de eficace ca si medicamentele antihipertensive. O data cu reducerea tensiunii, scade cu 20% riscul unui atac de cord, aparitiei unei boli coronariene, cu 10%, si a mortii premature, cu 8%.
2. Imbunatateste circulatia sangelui catre creier timp de doua-trei ore de cand o consumati.
Datorita flavonoizilor din cacao, vasele de sange din creier se dilata si permit patrunderea unei cantitati mai mari de sange si implicit de oxigen. Asa ca atunci cand mancam ciocolata neagra ajutam creierul sa lupte impotriva oboselii, insomniei si imbatanirii.
Flavonoizii nu se gasesc numai in ciocolata cu un continut mare de cacao, ci si in vin, ceai verde si in afine.
3. Imbunatateste starea de spirit.
Se spune ca feniletilamina, o substanta chimica secretata de creier, dar care se gaseste si in ciocolata, induce o stare de euforie si excitatie asemenataoare cu cea din timpul preludiului. Din acest motiv, ciocolata este cel mai dorit aliment din lume.
4. Impiedica deteriorarea celulelor
5. Imbunatateste nivelul zaharului in sange. Aceste doua caracteristici se datoreaza tot flavonoizilor. Cu cat ciocolata este mai bogata in cacao, cu atat contine o cantitate mai mare de flavonoizi. Cautati asadar ciocolata cu un continut mai mare de 60-75% de cacao. Cea cu lapte are mai putini flavonoizi decat cea neagra, iar cea alb