Ion Giurescu, vicepresedinte CSSPP
Cine garanteaza ca unii dintre administratorii fondurilor de pensii private obligatorii nu le vor falimenta si nu vor fugi cu banii peste 10-20 de ani, care este rata optima a rentabilitatii unui fond de pensii si cum vor fi aceste pensii platite?
Sunt doar cateva dintre intrebarile Hotnews.ro carora a avut amabilitatea sa le raspunda dl. Ion Giurescu, vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
HotNews.ro: Cat de sigur este sistemul de pensii administrat privat pentru cele cateva milioane de romani ce vor incepe sa cotizeze din 2008, dar vor uzufructa abia peste doua-trei decenii?
Ion Giurescu: Exista cateva plase de siguranta pe banii individului. In primul rand, conturile personale ale participantilor sunt separate de cele ale administratorului fondului la care cotizeaza.
Acesta nici macar nu le „vede”, pentru ca ele se afla la o banca depozitara, cu un capital social de minim 100 milioane de euro, agreata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Prin urmare, banii celor care cotizeaza stau la banca, niciodata la administrator care, pentru orice operatiune financiara pe care doreste sa o efectueze, are nevoie de acordul celei dintai. Sa presupunem, spre exemplu, ca administratorul ar dori sa investeasca o parte din contributiile viitorilor pensionari pe RASDAQ. Aceasta este o piata nereglementata, spre deosebire de Bursa, sa zicem.
[c:1:s]Legea interzice investitiile pe piete nereglementate si nesupravegheate, asa ca depozitarul-banca nu va fi de acord, ea raspunzand solidar cu administratorul daca se pune vreodata problema recuperarii banilor.
Un al doilea element de siguranta este auditarea anuala facuta de un auditor autorizat. Raportul anual al auditorului financiar se depune la CSSPP, de catre ad