Presedintele consiliului superior al Magistraturii, Anton Pandrea, catalogheaza ca neconstitutionala recenta ordonanta de urgenta a Guvernului prin care a fost modificata Legea raspunderii ministeriale, schimband componenta comisiei prezidentiale de avizare a urmaririi penale a ministrilor. Mai mult, Pandrea a dat ca probabila contestarea ordonantei la Curtea Constitutionala: "Din punctul meu de vedere, se incalca atat Constitutia, cat si legea de organizare judecatoreasca si statutul magistratilor". Anton Pandrea mai precizeaza ca nu este bine ca in comisia de la Cotroceni sa fie judecatori: "Judecatorii au menirea sa judece, nu sa dea o parere", adaugand ca CSM nu a fost consultat cu privire la ordonanta: "L-am atentionat pe premierul Tariceanu ca e un act care priveste sistemul judecatoresc si ca nu am fost consultati. Daca acest lucru s-ar fi intamplat, avizul ar fi fost negativ".
Ieri a expirat termenul limita de depunere a candidaturilor pentru comisia de la Cotroceni. La o parte din curtile de apel din tara nu a fost depus nici un dosar, iar la altele numarul candidatilor a fost redus.
In Capitala, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti a ales trei din cei sapte judecatori de la instantele aflate sub jurisdictia sa care si-au depus candidaturile.
In vreme ce aceasta comisie este in curs de formare, fostii ministri cercetati de procurorii anticoruptie profita de timpul oferit de schimbarea legislativa criticata de CSM.
Anton Pandrea, presedintele CSM, catalogheaza drept neconstitutionala ordonanta de urgenta prin care a fost modificata componenta comisiei speciale de la Cotroceni: "Din punctul meu de vedere, este neconstitutionala. Se incalca atat Constitutia, cat si legea de organizare judecatoreasca si statutul magistratilor". Conform acestor legi, judecatorilor le este interzis sa mai detina si alte functii