Prin modificarea Legii mediului, fiecare localitate va avea cel puţin 26 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor. Potrivit noii ordonanţe de modificare a Legii mediului, dezbătută Prin modificarea Legii mediului, fiecare localitate va avea cel puţin 26 de metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor.
Potrivit noii ordonanţe de modificare a Legii mediului, dezbătută ieri la Ministerul Mediului, primăriile au obligaţia ca în 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii să facă planuri pentru amenajarea spaţiilor verzi. În caz contrar, administraţiile locale care nu găsesc terenuri în care să-şi facă spaţii verzi vor primi amenzi cuprinse între 35.000 lei şi 40.000 lei. Până la sfârşitul anului 2010, fiecare localitate trebuie să aibă cel puţin 26 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.
Reprezentanţii Ministerului Mediului au spus ieri că, deşi valoarea amenzilor pentru neînfiinţarea spaţiilor verzi e mult mai mică decât a terenurilor intravilane, primăriile vor primi amenzi până când vor găsi terenurile potrivite pentru spaţiile verzi.
"Proiectul de act normativ are ca obiectiv reglementarea spaţiilor verzi din localităţi şi instituie unele obligaţii în acest domeniu pentru autorităţile administraţiei publice locale", a spus Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului. În plus, până la sfârşitul anului 2007, vor fi înfiinţate primele 100 de parcuri, finanţate cu bani de la guvern.
Spaţiile verzi nu pot fi schimbate
Reprezentanţii Ministerului Mediului au arătat că în ordonanţă e interzisă schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor.
Prin aceasta se modifică articolul 71 al Legii mediului care prevedea că spaţiile verzi, proprietate privată, puteau fi folosite pentru construcţ