Primul greenfield bancar de calibru de pe piata bancara din ultimii sapte ani isi face loc odata cu deschiderea primelor 39 de unitati ale portughezilor de la Millennium Bcp.
Din luna mai a anului 2000, cand austriecii de la Volksbank isi faceau intrarea in Romania, bancile noi care au venit pe piata au facut-o prin achizitionarea unor jucatori existenti, aratandu-se retincente in a risca o operatiune de la zero, chiar daca aceasta il scapa pe investitor de grija restructurarii unei banci existente.
Exceptii: bancile de nisa, care au ramas la un stadiu modest de dezvoltare - Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte, Porsche Bank.
Statisticile de piata arata ca este loc destul. Atat pentru cresterea bancilor existente, cat si pentru noi jucatori. Desi unii bancheri au inceput de acum doi ani sa proroceasca o consolidare radicala a pietei, care ar urma sa fie dominata de 3-4 jucatori, viteza de crestere a creditului si a retelelor de unitati arata ca inca exista resurse, jocul depinzand de sumele pe care o banca sau alta este dispusa sa le inveasteasca pentru a atrage clienti.
Creditul ipote-car de-abia reprezinta circa 2% din PIB, fata de niveluri de 12% in Cehia si Ungaria sau de 48% in zona euro, in timp ce plasamentele in fonduri de investitii sunt estimate la circa 7 euro pe cap de locuitor, de 100 de ori mai putin decat in Slovacia, de exemplu.
Per ansamblu, creditul neguvernamental de-abia ajunge anul acesta la 34,3% din PIB, dupa estimarile BNR, pe seama unui salt de 7 puncte procentuale realizat in decursul acestui an, insa tot departe de media europeana. Din totalul finantarilor acordate de banci, creditul pentru persoane fizice tinde sa se apropie de jumatate anul acesta.
Relaxarea conditiilor de acordare a creditelor odata cu eliminarea plafoanelor BNR in privinta gradului de indatorare si a