Economistul polonez Leszek Balcerowicz, considerat arhitectul revenirii economiei Poloniei de dupa caderea comunismului, crede ca economiile central si est-europene inregistreaza un ritm de crestere economica pe care nimeni nu l-ar fi anticipat cu putin timp in urma, atragand un flux puternic de investitii, de vreme ce se numara printre cele mai stabile piete financiare din lume, scrie Czech Business Weekly.
Cu toate acestea, provocarile pe care statele din regiune le au de infruntat nu s-au incheiat inca. Reducerea cheltuielilor publice, finalizarea procesului de privatizare si reforma in sectorul educatiei sunt cateva dintre subiectele pe care aceste state ar trebui sa insiste in urmatoarea perioada, spune Leszek Balcerowicz.
In 1989, in momentul caderii regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est, Balcerowicz, un membru activ al uniunii sindicale Solidaritatea, a fost solicitat sa ocupe functia de secretar de stat si mai apoi pe cea de ministru de finante, pozitie din care a demarat o serie de reforme, cunoscute generic sub numele de Planul Balcerowicz, al caror scop era acela de a pune capat hiperinflatiei si de a echilibra bugetul de stat. Mai tarziu, aceste masuri au fost definite ca fiind o "terapie de soc", atragand numeroase critici. Insa, datorita reformelor initiate de Balcerowicz, Polonia a inregistrat unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere economica comparativ cu statele din regiune. Dupa integrarea in UE, in mai 2004, Produsul Intern Brut al tarii a crescut cu 5,4% in 2004, 3,3% in 2005 si 6,2% in 2006, asteptandu-se la o crestere se 7% in 2007.
"Reformele trebuie sa continue, statele din regiune avand de infruntat, in continuare, o serie de provocari. In primul rand, acestea ar trebui sa-si reduca cheltuielile publice, dar si sa-si reformeze sistemul educational, care sa sustina atat competitivitatea pe piata muncii,