China Investment Corporation, fondul suveran de investiţii care manageriază deja 200 miliarde de dolari, ar putea primi şi mai mulţi bani din rezerva valutară a Chinei dacă va înregistra
China Investment Corporation, fondul suveran de investiţii care manageriază deja 200 miliarde de dolari, ar putea primi şi mai mulţi bani din rezerva valutară a Chinei dacă va înregistra rezultate satisfăcătoare.
Fondul a plătit deja 67 miliarde de dolari pentru a cumpăra în întregime Central Huijin Investment Co., o agenţie care deţinea participaţii ale statului în unele dintre cele mai mari bănci ale ţării, inclusiv Bank of China, a declarat ieri preşedintele fondului suveran de investiţii, Lou Jiwei.
Lou a fost numit luna trecută în fruntea companiei de investiţii a Beijingului, o entitate modelată după fondul suveran Temasek, din Singapore, şi care are ca scop obţinerea unui profit mai bun prin investirea unei părţi din cea mai mare rezervă valutară din lume. Prin comparaţie, Temasek manageriază doar 111 miliarde de dolari.
"Guvernul Chinei este pe bună dreptate precaut când spune că va aloca şi alte fonduri, în funcţie de performanţele agenţiei. Pe termen lung, agenţia va avea nevoie de mai mulţi bani pentru efectuarea operaţiunilor de zi cu zi, deoarece nu poate funcţiona doar pe baza propriului capital", explică Peng Xingyun, un cercetător de la Academia chineză de Ştiinţe Sociale, citat de Bloomberg.
Interese pur financiare şi nu politice
Unde se va duce restul banilor? Prezent la un congres al Partidului Comunist, unde China Investment Corporation a fost lansată, Lou Jiwei a spus că nu există limite geografice pentru activităţile fondului.
În timp ce guvernele occidentale se arată tot mai îngrijorate de fondurile suverane de investiţii care vin acum din Asia şi Orientul Mijlociu şi care au suficiente resurse financiare pentru a