România se află pe poziţia a şaptea, într-un clasament referitor la calitatea capitalului uman, efectuat de institutul de cercetări Consiliul Lisabona în rândul a 10 state care au aderat la
România se află pe poziţia a şaptea, într-un clasament referitor la calitatea capitalului uman, efectuat de institutul de cercetări Consiliul Lisabona în rândul a 10 state care au aderat la Uniunea Europeană în 2004 şi 2007, la care se adaugă aspirantele Croaţia şi Turcia.
Pentru realizarea clasamentului, Consiliul Lisabona a calculat un indice care ia în considerare capacitatea unui stat de a dezvolta şi susţine capitalul uman, în funcţie de patru factori, respectiv calitatea factorului uman, utilizarea capitalului uman, productivitatea capitalului uman şi perspectivele demografice. Fiecare categorie a primit un scor, iar datele au fost reunite sub forma unui indice compozit.
România, cu un scor de 29,9 puncte, s-a plasat pe poziţia a şaptea, în condiţiile în care zero este valoarea optimă, iar 48 reflectă cea mai slabă performanţă. În fruntea clasamentului se află Slovenia, cu 22,3 puncte, urmată de Turcia, Lituania, Cehia, Estonia şi Letonia. În urma României se plasează, în ordine, Ungaria, Slovacia, Polonia şi, pe ultimul loc, Croaţia, cu 35 de puncte.