Reabilitarea celui mai vechi edificiu din Banat, fosta resedinta a regelui Carol Robert de Anjou, costa 2,5 milioane de lei
Castelul Huniade, fosta resedinta a regelului Carol Robert de Anjou, care astazi adaposteste Muzeul Banatului, a intrat intr-un proces complex de reabilitare, dupa ce ani de zile asupra celei mai vechi cadiri din urbe a planat pericolul de prabusire si distrugere completa.
Pentru reconsolidarea structurii de rezistenta a edificiului a fost alocata suma de 2,5 de milioane de lei, o parte din ei de la Ministerul Culturii, iar alta de la Consiliul Judetean Timis. Directorul Muzeului Banatului, Dan Leopold Ciobotaru, a declarat, ieri, ca cel mai important lucru care s-a realizat pana acum, menit sa salveze edificiul de la prabusire, sunt injectarile de beton de sub cladire. "Intre cladirea muzeului si oras este un decalaj de 350 de ani", mai afirma Ciobotaru, sens in care, in aproximativ doua saptamani este asteptat "verdictul" specialistilor de la Facultatea de Arhitectura cu privire la eventualele modificari la exteriorul edificiului.
Situata in centrul Timisoarei, cladirea poarta amprenta ilustrilor arhitecti italieni. Construit in anul 1307, la ordinul regelui Carol Robert de Anjou, castelul a servit initial ca resedinta regala.
De-a lungul secolelor, structura de rezistenta a castelului s-a deteriorat serios, iar lucrari serioase la structura de rezistenta nu s-au mai facut din 1856.
In anii ’70, in zona Pasajului din Piata Operei, panza freatica a scazut dramatic, ceea ce a dus la tasarea edificiului. Un semnal de alarma a fost tras in urma cu aproximativ 10 ani, cand o echipa de specialisti in domeniul rezistentei a ajuns la concluzia ca muzeul trebuie inchis, iar structura de rezistenta refacuta, altfel cladirea risca sa se prabuseasca.
Reabilitarea celui mai vechi edificiu din Banat, fosta resedinta