Lipsa forţei de muncă, creşterea nejustificată a salariilor şi scumpirea proprietăţilor imobiliare devin probleme tot mai grave pentru investitorii străini, care conduc la denaturarea
Lipsa forţei de muncă, creşterea nejustificată a salariilor şi scumpirea proprietăţilor imobiliare devin probleme tot mai grave pentru investitorii străini, care conduc la denaturarea planurilor de afaceri.
Problema personalului este de departe cea mai gravă situaţie, care tinde să se accentueze din cauză că România nu a reuşit să se adapteze la situaţia în care pe piaţă există exces de capital şi deficit de forţă de muncă. "Capitalul se duce acolo unde există forţă de muncă", a declarat ieri Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
La rândul său, Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), spune că nu s-a făcut nimic pentru aplanarea problemei lipsei acute a personalului, care se manifestă de la muncitori până la middle management. Aceasta a generat creşterea salariilor peste nivelul productivităţii şi o mare fluctuaţie de personal. "Majorarea salariilor nu are loc în acelaşi ritm cu creşterea productivităţii.
Acest lucru duce la denaturarea planurilor de afaceri şi a pieţei", a arătat Ciomag.Nivelul investiţiilor străine în acest an va atinge şapte miliarde de euro, în scădere cu circa două miliarde euro faţă de 2006, an în care a avut loc privatizarea BCR.
În acest moment, potrivit Monicăi Bărbuleţiu, vicepreşedinta Agenţiei de Investiţii Străine (ARIS), sunt în derulare 72 de proiecte, cu o valoare de trei miliarde de euro, care vor duce la crearea a 30.000 de noi locuri de muncă. Oficialul ARIS declară că instituţia se va axa cu precădere pe dezvoltarea de proiecte greenfield, mai ales că vremea marilor privatizări a trecut.
"Am îndoieli în privinţa numărului de astfel