Cursul de schimb al monedei naţionale este influenţat de apetitul pentru risc al jucătorilor din pieţele internaţionale Preţul aurului a ajuns la maximul ultimilor 28 de ani. Motivul
Cursul de schimb al monedei naţionale este influenţat de apetitul pentru risc al jucătorilor din pieţele internaţionale
Preţul aurului a ajuns la maximul ultimilor 28 de ani. Motivul ţine atât de majorarea cotaţiei barilului de petrol, cât şi de evoluţia dolarului american. Pe măsură ce moneda Statelor Unite s-a depreciat, investitorii s-au orientat spre plasamente mai sigure.
Preţul unui gram de aur, raportat de Banca Naţională a României, a urcat, ieri, la 57,9849 lei, cu 1,8% mai mult decât în ziua precedentă. Iar faţă de începutul anului curent, cotaţia aurului s-a majorat cu peste 11,6%. Evoluţia este strâns legată de mişcările înregistrate în pieţele internaţionale.
Astfel, aurul a ajuns la un nivel-record pentru ultimii 28 de ani. Metalul preţios se tranzacţiona, ieri, la 764 dolari pe uncie (aproximativ 24,56 dolari/gram), în creştere cu 0,6 procente.
Analiştii străini explică evoluţia cotaţiei aurului prin scăderea parităţii dolarului american faţă de euro. Totodată, evoluţia este determinată şi de scumpirea barilului de petrol.
Adică, pierderile înregistrate de instituţiile financiare ce au investit în active legate de creditele ipotecare din Statele Unite au determinat investitorii să se îndrepte spre plasamente cu grad scăzut de risc. În plus, analiştii străini susţin că este foarte probabil ca aurul să se aprecieze în continuare, pentru că dolarul are toate şansele să rămână la o valoare scăzută.
Totodată, preţurile foarte mari ale ţiţeiului au evidenţiat rolul aurului de investiţie prin care se poate evita efectul inflaţionist determinat de scumpirea petrolului.
Orientarea investitorilor străini spre plasamente cu grad