Mai multe tari pun probleme adoptarii tratatului european la summitul UE de vineri, de la Polonia, care insista pentru "clauza Ioannina", la Italia, pentru ca nu vrea ca Franta sa aiba mai multi eurodeputati decat ea, relateaza AFP.
Luni de zile, Varsovia a contestat noul sistem de vot al celor 27 prevazut de tratat din cauza pierderii importantei Poloniei in calcularea majoritatii. A obtinut la summitul din iunie ca noul sistem sa intre in vigoare de abia in 2014, chiar 2017.
De asemenea, a cerut ca respectiva clauza Ioannina, care exista in textele europene dar care nu a fost folosita decat o singura data, sa fie "reanimata": ea prevede ca tarile in minoritate din cauza noului sistem sa poata bloca temporar o decizie.
O declaratie in acest sens este prevazuta in textul adoptat de juristii europeni, dar declaratia poate fi modificata prin simpla decizie cu majoritate.Varsovia cere ca aceasta clauza sa figureze in tratat: compromisul nu ar putea fi modificat decat cu unanimitate
In Italia: obiectiile legate de noua repartizare a mandatelor in Parlamentul Europoean sunt recente. Aceasta repartizare precizeaza un punct din tratat, care prevede reducerea numarului de eurodeputati la 750 maxim, fata de 785 in prezent, incepand cu viitoarea legislatura, respectandu-se principiul "proportionalitatii" pentru ca si statele cu populatie mai putina sa fie reprezentate.
Parlamentul a votat pentru un sistem care tine cont de aceste principii. Insa Italia ar avea, intr-un astfel de caz, mai putini deputati decat Franta si Marea Britanie, ceea ce refuza. Roma mai spune ca nu populatia unei tari trebuie sa serveasca drept baza pentru calcul, ci mai degraba numarul cetatenilor europeni - date pentru care nu exista statistici armonizate.
Viena ar putea intarzia discutiile din cauza chestiunii cotelor pe care tara