Cu doar o zi inainte de summit-ul crucial de la Lisabona, in care Tratatul Constitutional European va fi supus votului celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene, un numar mare de probleme continua sa existe, periclitand viitoarele discutii asupra documentului.
Polonia, Italia, Austria, Bulgaria si Marea Britanie sunt tarile care dau batai de cap Uniunii Europene la aceste discutii.
Varsovia cere introducerea in textul tratatului a "Clauzei Ioannina"; Roma face presiuni pentru crearea mai multor locuri in cadrul Parlamentului European, Viena este ingrijorata de afluxul de studenti straini, in special germani. Marea Britanie ameninta in continuare cu "liniile sale rosii", iar Bulgaria e nemultumita de transcrierea in limba bulgara a cuvantului "euro".
Intalnirea de la Luxemburg, la inceputul saptamanii, a ministrilor de externe ai Uniunii Europene s-a dovedit a fi un esec in ceea ce priveste rezolvarea acestor probleme, oamenii politici amanand discutiile pentru summit-ul final.
Cu toate acestea, Portugalia, care detinea momentan sefia Uniunii Europene, sustine ca nici una din aceste probleme nu sunt suficient de serioase pentru a bloca discutiile de maine asupra noului Tratat European. "Daca atmosfera pe care o gasesc azi, daca intelegerea si vointa pentru un progres raman aceleasi, vom putea sa o rezolvam intr-un fel sau altul mai rapid", a declarat ministrul portughez pentru afaceri europene, Manuel Lobo Antunes.
Omul politic portughez s-a oprit la timp, inainte de a da vreun detaliu asupra oricarui compromis care s-ar face in oricare din aceste probleme.
Cea mai lunga disputa asupra Tratatului este cea legata de dorinta Poloniei de a include in document "Clauza Ioannina". Aceasta permite unui mic grup de tari din UE sa blocheze o decizie a majoritatii membrilor. Acest mecanism ar echipa Polonia cu o unealta care poate sa afec