Imigratia a avut un efect global pozitiv pentru economia britanica, insa colectivitatile locale afirma ca domeniul serviciilor sociale, medicale si de educatie a avut de suferit, informeaza AFP, care citeaza doua rapoarte prezentate miercuri.
Textele Executivului britanic fac bilantul politicii imigratiei selective promovate de aceasta tara care a inregistrat din mai 2004 sosirea a 600.000 de lucratori imigranti originari din Europa Centrala si de Est. Acestia au contribuit cu sase miliarde de lire (8,6 miliarde de euro) pe an la produsul intern brut, cu incepere din 2001.
Din al treilea trimestru al anului 2001 si pana la mijlocul anului 2006, imigrantii au contribuit la cresterea cu 0,5% a populatiei active, stimuland cresterea productiei. Cresterea medie a fost de 2,7% pe an, iar contributia imigrantilor a constituit intre 15% si 20%.
Rapoartele evidentiaza si faptul ca politica "usilor deschise" provoaca presiuni serioase asupra serviciilor publice. Aproape toate regiunile tarii au aratat ca resimt presiunea cauzata de imigranti in ceea ce priveste locuintele, sanatatea, educatia, coeziunea sociala si criminalitatea si cer mijloace suplimentare.
Nordul Angliei si Scotia au semnalat o crestere a infractiunilor privind codul rutier si tensiuni comunitare. Aproape toate regiunile mentioneaza costul crescand al traducerilor pentru diferite servicii publice.
Pe viitor, ministerul de Interne urmeaza sa examineze impactul imigrantilor proveniti din Bulgaria si Romania, tari care au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Acest raport va juca un rol important in decizia de la sfarsitul acestui an privind eventuala liberalizare a dreptului de munca pentru cetatenii din cele doua state.
Imigratia a avut un efect global pozitiv pentru economia britanica, insa colectivitatile locale afirma ca domeniul s