Sindicatele bugetarilor, Sed Lex, au cerut premierului Tăriceanu elaborarea în regim de urgenţă a unui act normativ prin care tuturor categoriilor de bugetari să li se acorde retroactiv salariul minim de 880 de lei prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Solicitarea vine după ce, luni, instanţa a dat câştig de cauză, definitiv şi irevocabil, cadrelor didactice din judeţul Dolj care au cerut acordarea, începând cu 1 ianuarie 2007, a salariului de bază brut de 880 de lei pentru personalul din învăţământ cu studii superioare.
Potrivit CCM, unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, toţi angajatorii din ţară sunt obligaţi să plătească un salariu minim brut lunar de minim 440 lei pentru muncitori necalificaţi şi de 880 lei pentru angajaţii cu studii superioare. Contractul a fost înregistrat la Ministerul Muncii pe 29 decembrie 2006 şi a fost publicat în Monitorul Oficial al României din 29 ianuarie 2007.
În plus, reprezentanţii Sed Lex au cerut şi reglementarea unitară a modalităţilor de recuperare a sumelor aferente primelor de vacanţă neacordate în perioada 2001-2006. Sindicatele bugetarilor au ameninţat cu declanşarea conflictului colectiv de muncă la nivel naţional, după parcurgerea etapelor prevăzute în lege, în funcţie de stadiul negocierilor şi de modalitatea în care Guvernul „înţelege să analizeze şi să soluţioneze solicitările“.
Replica ministrului Muncii
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, ieri, că Tribunalul din Dolj a greşit, atunci când a dat câştig de cauză sindicaliştilor din educaţie. Potrivit acestuia, prevederile contractului colectiv de muncă se aplică în cazul salariilor care se stabilesc prin negocierea dintre sindicate şi patronate, acest lucru nefiind valabil în cazul cadrelor didactice. Păcuraru a adăugat că nici Ministerul Educaţiei, nici Inspectoratul Şcolar şi nici Ministerul Muncii nu