Reuniunea liderilor celor cinci state riverane Mării Caspice, reuniţi la Teheran, s-a concentrat asupra distribuirii resurselor naturale din regiune. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi Reuniunea liderilor celor cinci state riverane Mării Caspice, reuniţi la Teheran, s-a concentrat asupra distribuirii resurselor naturale din regiune.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său iranian, Mahmud Ahmadinejad, şi-au exprimat ieri opoziţia faţă de intervenţia din afară în problemele Mării Caspice, cu prilejul unui summit care i-a reunit pe reprezentanţii celor cinci ţări riverane. Tema reuniunii: modalităţile de a împărţi resursele energetice ale regiunii.
Liderul de la Kremlin a avertizat că proiectul referitor la o conductă de petrol care să tranziteze Marea Caspică poate fi implementat doar dacă toate ţările riverane îl vor sprijini. Putin nu a menţionat numele niciunei ţări, dar prin declaraţia sa a subliniat puternica opoziţie a Moscovei faţă de eforturile susţinute de Statele Unite ale Americii de a construi oleoducte pentru livrarea spre Occident a petrolului din Asia Centrală şi din Marea Caspică printr-o variantă care ocoleşte Rusia.
"Proiectele care ar putea provoca serioase probleme de mediu în regiune nu pot fi implementate fără discuţii prealabile ale tuturor celor cinci ţări riverane", a declarat şeful statului rus. Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a subliniat că "toate statele de la Marea Caspică au căzut de acord asupra principalei chestiuni, respectiv că toate aspectele legate de regiune trebuie să fie reglementate exclusiv de ţările riverane", a spus el. "Marea Caspică este o mare interioară, ea aparţine doar statelor caspice şi de aceea doar ele au dreptul să aibă acolo forţe şi nave militare", a declarat liderul de la Teheran.
Statutul Mării Caspice, neclar
Statutul legal al Mării Caspice,