Vice-prim ministrul de la Baghdad, Barham Salih, a declarat pentru BBC ca o incursiune militara a armatei Turciei in nordul Irakului ar destabiliza regiunea si ar putea incuraja alte state sa faca acelasi lucru. "Orice actiune unilaterala a armatei turce peste frontiera irakiana va fi un precedent teribil pentru toti", a declarat Barham Salih.
Intre timp, seful misiunii ONU pentru refugiati a declarat ca este profund ingrijorat de posibila migratie a oamenilor din zona amenintata, una linistita pana acum, in care se adapostesc refugiati din alte regiuni ale Irakului.
Statele Unite ale Americii au cerut, la randul lor, guvernului de la Ankara sa nu lanseze vreo actiune militara in nordul Irakului.
Guvernul de la Baghdad a facut un apel la inceperea unor negocieri urgente iar vice-presedintele Tareq Hashemi se afla la Ankara pentru discutii. "Intelegem furia Turciei dar incerc sa obtin o intelegere comuna in timpul vizitei mele", a spus Tareq Hashemi.
Miercuri, in parlamentul Turciei se supune la vot o initiativa a guvernului care ar permite efectuarea unor raiduri peste frontiera cu Irakul, impotriva bazelor separatistilor kurzi.
Se asteapta ca parlamentul sa fie de acord cu proiectul de lege care da dreptul guvernului, timp de un an, sa hotarasca initierea unor incursiuni militare in nordul Irakului.
Totusi, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca aprobarea parlamentului nu inseamna ca un atac asupra kurzilor din nordul Irakului este iminent.
Presedintele Turciei a precizat insa ca eventualele operatiuni militare vor respecta integritatea teritoriala a Irakului si vor urmari sa loveasca doar obiective ale rebelilor.
El a cerut guvernului de la Baghdad si administratiei regionale sa se implice in combaterea activitatilor rebelilor PKK.
Autorita