Analiştii atrag atenţia asupra riscului ca statele din Europa Centrală şi de Est să nu mai prindă din urmă niciodată ţările din Vest, din cauza exodului de specialişti. Plecarea masivă Analiştii atrag atenţia asupra riscului ca statele din Europa Centrală şi de Est să nu mai prindă din urmă niciodată ţările din Vest, din cauza exodului de specialişti.
Plecarea masivă a forţei de muncă specializate către statele dezvoltate ale Uniunii Europene va avea repercusiuni în ţările din estul continentului. Acesta este principalul motivul pe care raportul din ediţia online a publicaţiei EUObserver îl consemnează a fi la baza decalajului economic dintre ţările puternic industrializate ale UE şi cele în curs de dezvoltare. Deocamdată România nu se află într-o situaţie-limită, chiar dacă lipsa specialiştilor din mai multe domenii a început să fie resimţită.
ările din Europa Centrală şi de Est riscă să nu mai prindă din urmă niciodată statele din Europa de Vest, atâta vreme cât potenţialul de creştere economică pe termen lung în regiune este subminat de o creştere a diferenţei de capital uman faţă de vestul continentului, se arată într-un raport al grupului de analiză al Consiliului Lisabona, cu sediul la Bruxelles. "O economie nu mai trebuie să fie gândită doar din punctul de vedere al eficienţei. Pentru a fi competitivă cu ţări din Europa de Vest şi Asia, economia trebuie să se bazeze şi pe inovaţie", spune Peer Ederer, coordonatorul studiului.
"Opriţi pensionările timpurii!"
Printre problemele identificate se numără scăderea demografică, exodul creierelor, rata ridicată a şomajului, investiţii neadecvate în educaţie şi neglijarea abilităţilor celor încadraţi în muncă care au depăşit vârsta de 45 de ani. "Opriţi pensionările timpurii, reduceţi rata şomajului, stimulaţi munca part-time. Ţineţi-i la muncă, aduceţi-i la muncă, în orice chip posibil", sp